lundi 8 décembre 2008

Ratatouille pour les petits et les grands/Ratatouille Nicoise

Une ratatouille c'est toujours très agréable pour faire le plein de vitamines, pour les petits et pour les grands.
J'utilise la recette pour mes enfants dont le plus petit à un an et ils se régalent, et je fais une variante pour les adultes avec des oeufs.

INGREDIENTS :
-2 aubergines
-3 grosses tomates ou 5 petites
-1 poivron
-2 courgettes
-1 oignon
-3 cuillères à soupe d'huile d'olive
-viande hachée
-Sel, Poivre

INSTRUCTIONS :
Laver les aubergines, tomates et courgettes et couper les en dés.
Laver et couper le poivron en lanières.
Egoutter les légumes.
Eplucher et couper l'oignon en tranches.
Faire revenir tous les légumes, sauf les tomates, dans l'huile d'olive.
Ajouter les tomates
saler, poivrer
Cuire à couvert et à feux doux 30 min.
Environ 5 minutes avant la fin ajouter la viande hachée en remuant régulierement.





Pour les enfants vous n'avez plus qu'à passer leur part au mixer et servir comme cela.
For kids, mix everything when ready.



Pour les adultes, il vous faut 4 oeufs :
Lorsque c'est cuit, ménager 4 cavités et faites glisser les oeufs dedans, 1 par 1, laisser cuire doucement jusqu'à ca que le blanc des oeufs soit pris.
Servez aussitot
(Si vous mettez le couvercle, l'oeuf se couvre d'un voile blanc).


Ratatouille Nicoise
Ratatouille is a traditional French stewed vegetable dish, originally from Nice. The word ratatouille sounds strange and interesting and maybe that's explain why it was picked to name the homonym Walt Disney character. It comes from Occitan ratatolha, which means to toss stewed food.

Ratatouille is usually served as a side dish, but also may be served as a meal on its own, like in the recipe where I serve it with eggs.

Finally, ratatouillle is full of vitamines and therefore excellent to keep your loved one in good health. I use the recipe for my kids and notably for the little one who is one (See picture above showing chil serving), and he loves it!

INGREDIENTS :
- 2 eggplants;
- 3 big tomatoes (or 5 small);
- 1 pepper;
- 2 zucchinis;
- 1 onion;
- 3 tablespoon olive oil;
- Grinded meat.
- Salt, pepper.
- 4 eggs

INSTRUCTIONS :

Clean the eggplants, tomatoes (no peeling necessary) and zucchinis, and cut them into big chunks.

Clean the pepper and cut it into small strips.

Drain the vegetables.

Chop the onion.

Put olive oil in a pot and add all the vegetables except the tomatoes, and the onion. Let the vegetables cook slowly for a few minutes and then add the tomatoes. Add salt and pepper.

Cover and let cook slowly 30 minutes.

5 minutes before the end, add the grinded meat. Stir.

Then, create 4 spaces in the ratatouille and place the eggs in them, one by one (see picture above). Cook slowly until the egg white is cooked.

Serve immediatly (if you cover, the eggs are going to be covered of a white veil).

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